Grainwhisky

GRAINWHISKY

Sedan 1600-talet hade det pågått experiment med olika typer av destillationsutrustning. Dels fanns inte alltid tillräckligt med korn dels var pannorna inte tillräckligt effektiva och behövde man behövde dessutom rengöra hela anläggningen mellan varje batch. På 1800-talet kom flera stora upptäckter, destillatören Robert Stein uppfann 1826 metod att destillera betydligt snabbare via parallellkopplade pannor.

Aeneas Coffey, en irländsk skattmas, började experimentera med och förbättra Steins panna. Tillsammans med ägaren till Port Ellen gjorde man olika prov och 1831 fick Aeneas Coffey patent på kolonnpannan. Man brukar säga att Coffey är lika viktig för den brittiska industrin som Henry Ford är för bilindustrin. I och med den stora kapaciteten på destilleringen i den nya panntypen fick de nya destillerierna en stor fördel gentemot de traditionella destillerierna i norr. Detta tillsammans med att de nya destillerierna låg i närheten till de stora städerna gjorde att grainwhiskyn nästan blev allenarådande.

Tjugo år senare,1853, började Andrew P Usher blanda grain med malt och Ushers Old Vatted Glen Livet, blev världens första blended whisky. 1860 beslutade man dessutom i lagen The Spirits Act, att tillåta blended whisky.

 

Grainwhisky tillverkas på ett helt annat sätt maltwhisky. Maltwhiskyn tillverkas i de klassiska lökpannorna (pot stills) som beskrivits tidigare, man destillerar batch efter batch och rengör emellan de olika batcherna. Grainwhiskyn destilleras i en så kallad kolonnpanna som kan producera enorma mängder med råsprit till en förhållandevis mycket, mycket billig kostnad. Normalt använder man vete eller majs, men man kan använda i princip alla typer av grödor. Dessutom använder man en liten mängd mältat korn i processen, detta för att stärkelsen i de olika sädesslagen skall omvandlas till socker och till detta behövs det mältade kornet. (Inom parantes kan nämnas att Sverige är en stor exportör av korn till Skottlands whiskyindustri)

Kolonnpannan eller Coffeypannan, som uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey, består av två höga torn där destilleringen sker. Innan mäsken destilleras har den kokats för att frigöra stärkelse ur råvaran, samt fått sin tillsats av det mältade kornet för att även frigöra sockret och därefter till jäskaren för att bli mäsk med en alkoholhalt av 6-8%. Eftersom grainproduktionen är enormt stor, så tar man även tillvara på den koldioxid som bildas och säljer denna till andra verksamheter.

Kolonnpannans två torn, som kan vara 12-15 m höga, består av analysatorn i ena tornet och rektifikatorn i det andra (rektifikation, destillationsprocess där ångan från toppen av destillationskolonnen kondenseras och återförs till kolonnen. Ur Nationalencyklopedin). Mäsken går in i och igenom analysatorn för att passera rektifikatorns högsta punkt för att vara varm när den kommer tillbaka till analysatorn. Där möts den av varm ånga från botten som gör att alkoholen i mäsken förångas och leds uppåt i tornet. När den nått toppen av analysatortornet så leds den in i rektifikatorns botten och processen upprepas där. När alkoholen nått toppen av andra tornet har den en alkoholhalt av ca 90%, den får vara högst 94,8% och leds ut för att så småningom lagras på fat efter att den vattnats ner till en alkoholhalt på ca 68%. Anledningen till den höga alkoholhalten är att alla föroreningar och ”skräp” kondenseras längre ner och leds ut ur tornen. I stort sett all grainwhisky lagras på begagnade bourbonfat och man brukar skämtsamt säga att grainwhisky lagras i tre år och en sekund. Spriten måste lagras på ekfat i minst tre år för att få kallas whisky. Men eftersom det finns blendwhisky som är både 12, 15, 18 år och äldre, så finns det även en liten del grain som lagras så lång tid.

Destillerierna som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och pannorna går 24 timmar om dygnet , 365 dagar om året, så de är så långt ifrån de pittoreska maltdestillerierna som man bara kan komma.

Grainwhisky mognar mycket snabbare än maltwhisky och det sätt som den produceras på gör att den både smakar och doftar betydligt mindre än maltwhisky. Grainwhiskyns uppgift är att vara billig, samt att fungera bra ihop med maltwhiskyn, så man får en god och bra blended whisky.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved