Snaps

WHISKYSPECIALISTEN

WHISKYKUNSKAP

WHISKYPROVNINGAR

SVENSKA SNAPSAR

DRYCKESKUNSKAP

En lite annorlunda provning, den svenska snapsen med lite historia till!

 

ATT PROVA SNAPS

 

Att vi har fem sinnen, känner de flesta till, en del har ju även ett sjätte sinne, men det lämnar vi därhän. Våra sinnen, hörsel, syn, känsel, smak och doft, använder vi varje dag och detta är en hel vetenskap som brukar gå under namnet sensorik.

Hur våra sinnen påverkas av olika intryck är en hel vetenskap i sig, vid en måltid påverkas framförallt smak och doft, men alla sinnen påverkas faktiskt. Att mat eller dryck tillsammans med dukning ska se aptitligt ut är naturligtvis viktigt (syn), men både hörsel och känsel är viktiga; ett kex, potatischips eller knäckebröd som inte har det rätta ljudet när du biter i det kommer inte upplevas som krispigt (hörsel). Om maten är varm, kall eller till och med frusen påverkar (känsel) hur du upplever smakerna. Fframförallt är det de tre sinnena syn, doft och smak men även till viss den känseln som man använder vid en snapsprovning.

 

Syn (utseende)

Genom våra ögon, så läser hjärnan av allting som man ser genom de signaler som skickas från våra ögon till hjärnan. Synintrycket är i stort sett alltid otroligt viktigt vid all vår vakna tid och inte minst vid dryckesprovningar. Anledningen är att vårt synintryck när vi ser på drycken, skapar en förväntan hos oss om hur vi tror (och vill) att drycken ska bete sig. Beroende på i vilket sammanhang man är kan en helt genomskinlig dryck förväntas vara antingen vatten eller en snaps och förväntan när man dricker den är helt olika.

 

Smak (grundsmaker)

Smaken är det vi känner när vi får in någonting, fast föda eller dryck, i munnen. Det betyder att vi känner någon eller några av grundsmakerna sött, surt, salt, beskt eller umami. Smak är alltså inte till exempel lakrits eller apelsin utan det är bara det man känner i munnen. Samtidigt sitter den direkta smaken i näsan i form av miljoner smaksensorer som analyserar det vi får in i vår mun och skickar detta vidare till hjärnan.

 

Känsel (konsistens)

När vi pratar om känseln så går även dessa signaler till hjärnan som bedömer bland annat om, i det här fallet, drycken är är varm eller kall, fyllig, oljig, om den är sträv eller mjuk eller om den är alkoholstark. Det är också med hjälp av känselsinnet som man uppfattar till exempel den där riktiga hettan hos en chilifrukt eller den svalkande effekten av en mintpastill.

 

Doft (aromer)

Doften är det som man känner med och i näsan (och delar av svalget) och det som gör att hjärnan exempelvis kan skilja på apelsin och hallon (trots att de har samma grundsmaker; syra och sötma). Doften är dessutom det sinne man använder för att upptäcka alla olika aromer som finns i en dryck. För att klargöra skillnaden, så kan det inte dofta sött (sötma känner man i munnen) men däremot kanske det doftar honung, söta bär eller något annat man associerar med söt smak.

 

De sensoriska sinnena är olika och upplevs olika för alla människor, dels beroende på att varje person är unik och dels beror det på hur vi tolkar dem. Detta är ett resultat av att ofta är intrycken från våra sinnen bundna till någon form av minnen och upplevelser. Att äta eller dricka något som påminner om ett trevligt minne med familjen, ett semesterminne eller barndomsminne kan göra att upplevelsen känns bra. Däremot å andra sidan, om man äter eller dricker något som man har en dålig asociation till eller mått dåligt av, så kan man få en aversion eller negativ upplevelse av maten eller drycken.

 

Detta är en del av de saker som tas upp vid en snapsprovning. På provningen kan man även välja om man bara vill prova de olika snapsarna, 4-6 olika, alternativt prova de olika snapsarna till olika sorters sill, kräftor och annat.

 

Vad kostar det?

Varje provning är helt anpassad till Ditt önskemål, därför är det omöjligt att säga vad just Din provning kommer att kosta. Normalt sett brukar kostnaden ligga på mellan 250 - 400 kronor per person. Detta beroende på antalet deltagare, hur många snapsar man provar, tilltugg-vilken typ i så fall, osv.

 

Var hålls provningen?

Jag bor i Åmål, så naturligt område är västra delen av Sverige, men naturligtvis åker jag längre om så önskas.

 

Du som är intresserad av en provning är välkommen att kontakta mig.

 

 

Copyright © All Rights Reserved