Om

WHISKYSPECIALISTEN

WHISKYKUNSKAP

WHISKYPROVNINGAR

SVENSKA SNAPSAR

DRYCKESKUNSKAP

 

 

 

WHISKY-SPECIALISTEN

 

Whiskyspecialist är kanske en överdrift, men jag tror mig vara ganska kunnig inom området whisky och även inom ämnet dryckeskultur / dryckeskunskap.

Detta intresse har funnits hos mig under de senaste 25 åren och har varit helt inriktat inom området whisky och då främst skotsk sådan.

Hur det hela började? Ja, det är en lång historia, jag reste mycket runt om i världen och hade möjligheter att köpa alkohol på alla olika taxfree butiker som fanns och fortfarande finns. På den tiden fick man bara ta in en liter sprit till Sverige och det brukade bli just whisky. I början köpte jag de olika sorter som det var extrapris på, men ville bara ha en flaska av varje sort och efter ett tag hade jag ett flertal olika whiskies. Måste väl i ärlighetens namn säga att jag inte hade någon större aning om vad det var för skillnad på de olika sorterna, men när jag en kväll satt med ett par goda vänner, så bjöd jag på en Famous Grouse och därefter Grants för att avsluta med en Glengoyne 12-årig.

När vi satt där och pratade, så kände jag att det var en otroligt stor skillnad mellan de tre olika sorterna, i synnerhet mellan de bägge flaskorna Famous Grouse och Glengoyne. Varvid jag tyckte att den sistnämnda var betydligt godare än de bägge andra. Vi satt och diskuterade detta, varpå jag ville veta mer, började läsa om whisky och fick en riktig aha-upplevelse, var det därför... den ena var en blended och den andra en maltwhisky, en single malt whisky dessutom. När jag kommit fram till orsaken att den ena var så mycket godare än den andra, ja då var jag ordentligt fast, besluten att lära mig mer, mycket mer. Jag har bland annat lärt mig att det visst finns flera blended whiskies som är mycket goda, precis som det finns maltwhiskies som jag inte alls tycker om.

Dessutom har jag lärt mig att inom whiskyvärlden finns det mycket snobberi, men det hoppas jag verkligen att jag har lyckats undvika beträffande mig själv. Jag försöker även lära ut detta när jag har whiskyprovningar, läs gärna mer under den fliken.

Med dessa rader hoppas jag att just du har blivit intresserad av denna ädla dryck, det är nämligen en fantastisk värld att upptäcka och utforska.

Lennart Hansson, Åmål

 

Edradour Distillery

 

Skottlands minsta destilleri, ligger mitt ute i ingenstans inte långt från den lilla staden Pitlochry uppe i högländerna. Vägen till destilleriet är så smal att två bilar inte kan mötas. Destilleriet är sedan 2002 privatägt.

 

Jag rekommenderar verkligen att om man ska besöka destillerier när man är i Skottland, då är detta absolut ett av dem som bara är ett måste.

 

SVENSK SNAPSKULTUR

 

De senaste åren har jag även blivit intresserad av den svenska snapsen, dess historia samt när, var, hur och varför man inmundigar den sprit som vi i vardagligt språkbruk kallar snaps. Jag har funnit att det är ett mycket spän-nande och intressant område, därför har jag lärt mig mer om både den svenska snapskulturen, snapsvisans historia, samt naturligtvis, läst, lärt och smakat på många av de olika nubbar vi så gärna sätter fram på matbordet.

 

 

Nedan ett par exempel på goda snapsar, som passar vid olika tillfällen, båda två kommer från företaget Symposion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis inte att förglömma Svenska Nubbar från företaget Altia Sweden AB.

 

Copyright © All Rights Reserved