På etiketten

 

VAD BETYDER ALLT SOM STÅR PÅ ETIKETTEN?

 

På whiskyetiketterna står det ibland en mängd olika saker och ibland nästan ingenting alls. Men, oavsett hur mycket eller litet som står på etiketten så är det mesta reglerat i olika lagar, vilket betyder att destillerierna inte kan skriva hur som helst på etiketten.

En del av informationen som finns att läsa på etiketten ser man här nedanför.

 

 

Fatnummer: varje fat med sprit numreras på destilleriet och när ett enskilt fat tappas på flaskor, står detta fatnummer ofta på etiketten.

 

Flasknummer: Ofta står det vilket nummer flaskan har, i förhållande till det totala antalet flaskor från fatet, exempelvis 116/402. (flaska nr 116 av totalt 402 st).

 

Ålder: Är det whisky från ett enda fat, så är det det fatets ålder som står på etiketten. Om det är en blandning av flera fat, är det den yngsta whiskyn som anger åldern. Ex vis, 80% 24-årig samt 20% 12 årig i en flaska, då är åldern 12 år.

 

Cask strength/Fatstyrka: Talar om att whiskyn kommer från ett fat. Vanligtvis späds en whisky ut till 40 - 46% innan den tappas på flaska. En whisky som buteljerats i cask strengt (cs) är ofta över 60%.

 

Typ av fat: All whisky lagras på ekfat, oftast på bourbonfat, ibland med slutlagring på andra fat. I det här fallet är spriten lagrad på ett sherryfat.

 

Ofärgad: Ibland färgar man whiskyn, då använder man en sockerkulör, E 150, som inte ska ge någon bismak, det är helt lagligt men då måste det stå på etiketten att whiskyn är färgad.

 

Ej kylfiltrerad: För att få bort vissa fettsyror som uppkommer under tillverkningen är det vanligt att spriten kyls ner kraftigt till ca 0 °C, och kallas då chill-filtered. Whisky som inte är kylfiltrerad kan grumlas vid tillsättning av vatten. Whiskyn kylfiltreras ofta, eftersom om man tillsätter några droppar vattenkan den den bli grumlig. Det har dock blivit ganska vanligt med icke kylfiltrerad whisky, eftersom smaken kan bli rikare.

 

 

 

Som man ser ovan kan det finnas väldigt mycket information på etiketten, därför är det viktigt att läsa vad som verkligen står där. Däremot måste man ju även vara väl medveten om att på de flesta whiskyetiketterna saknas mycket av den här informationen, men samtidigt behöver det inte betyda att whiskyn i sig är sämre för det.

Copyright © All Rights Reserved