Whisky

WHISKYSPECIALISTEN

WHISKYKUNSKAP

WHISKYPROVNINGAR

SVENSKA SNAPSAR

DRYCKESKUNSKAP

Whiskyprovning, en trevlig upplevelse i goda vänners lag, tillsammans med arbetskollegor, på dam- eller herrmiddagen eller i kompisgänget!

Att deltaga på en whiskyprovning är något av det roligaste som finns om det är så att man är det minsta intresserad av whisky. Det är både spännande och lärorikt och det enda man verkligen kan vara övertygad om, är att oavsett hur mycket eller litet man kan, så lär man sig alltid något nytt.

En whiskyprovning är ett bra sätt att lära känna nya whiskies, men även att lära mer om destillerierna samt lite intressanta saker om whisky.

 

Hur ser provningen ut, vad är det för whisky man provar? Det finns precis hur många olika typer av whiskyprovningar som helst, det kan vara en regionprovning från de olika regionerna i Skottland. Det kan vara whiskies från Speyside, eller Islay, man kan prova olika typer, maltwhisky, blended, grain. Varför inte en vertikalprovning, dvs fler olika whisky från samma destilleri men med olika ålder eller från olika länder? Som sagt, det finns massor av olika sätt att ha en provning på.

 

Det som behövs för en provning, förutom whisky, är provningsglas, papper och penna, vatten och gärna lättsaltade kex. Glasen ska vara tulpanformade, typ vinprovningsglas, fast mindre. Glencairnglas är utmärkta som provningsglas, de är stabila och har även blivit utsedda som officiella whiskyprovningsglas i Skottland för några år sedan. Vatten, dels för att kunna droppa i whiskyn, dels för att dricka mellan de olika provningarna, kexen har man för att neutralisera gommen och smaklökarna och papper och penna för noteringar.

Att gå på en whiskyprovning ska involvera många av våra sinnen, främst syn, lukt och smak.

 

Syn

Det första man gör är att se på glaset med whiskyn i, man håller upp glaset mot en neutral bakgrund. Den färg som whiskyn har kan ge en aning om dess ålder, men också på vilken typ av fat den har lagrats. Olagrad whisky (råsprit) är klar som vatten. Men efter år av lagring på ekfat så får den en mörkare ton. Problemet är att en del whiskies är färgade med karamellfärg och då är det omöjligt att säga något om ålder och fat. Därefter rör man whiskyn försiktigt runt i glaset och lutar på det för att se hur det rinner längs glasets sidor. Om vätskan som rinner tillbaka är tunn och rinner snabbt, så är det troligen en whisky som är ung, om det rinner långsamt och ser tjockare ut, så kan det vara en äldre whisky. Om man ser små droppar på randen där man vände på glaset, kan det tyda på en whisky med alkoholstyrka på 50% eller mer.

 

Lukt

Lukten/doften av en whisky säger mer än man tror, så därför är det viktigt att man är inte är förkyld när man går på en whiskyprovning. En riktigt kunnig person behöver bara lukta på whiskyn för att fälla ett omdöme om den. Man ska dock inte bry sig om ifall det skulle visa sig svårt att beskriva whiskyns arom. Det har visat sig att olika människor plockar upp olika aromer och med lite mer erfarenhet och några whiskeyprovningar senare, så blir det lättare att beskriva aromen. Det man ska komma ihåg är att det är 40-50% alkohol i glaset så tänk på det när näsan ska ner i glaset. Näsan ska över huvudtaget inte ner i glaset, den ska vara några centimeter ovanför för att hitta de dofter som flyktas först. Därefter doftar man försiktigt lite närmare för att hitta de lite tyngre dofterna. Efter att man gjort sina eventuella anteckningar och efter att man smakat lite försiktigt, så kan det vara dags att tillsätta några droppar vatten. För att se hur dofterna utvecklas och förändras.

 

Smak

En vanlig missuppfattning är att tungan är indelad i olika smakområden, att sött och salt känner man på tungspetsen, den sura smaken känns på sidorna av tungan och slutligen den beska smaken längst bak på tungan. Detta stämmer inte, både surt, sött, salt och beskt, samt den nyligen upptäckta umami, är jämnt fördelade över hela tungan, utom i mitten, där finns inga smaklökar alls. När det är dags att smaka på den första whiskyn är det bäst att ta en liten klunk, det kommer flera under provningen, låt whiskyn ligga på tungan och få kontakt med båda sidorna i munnen. När du nu har whiskyn i munnen kommer du troligen att känna andra smaker än de som du uppfattade när du använde din näsa. Låt whiskyn rulla runt i munnen så att den kommer i kontakt med hela munhålan så kommer du att få fram flera smaker. Det är även värt att tänka på hur eftersmaken är, hur länge smaken stannar kvar, eller om den försvinner när du svalt/spottat ut. Ett tips är att spara en cl kvar i glaset, så man kan gå tillbaka och prova igen när man provat igenom de fyra till sex olika sorterna. Anledningen till detta är att man fått flera referenser under provningen, vilket gör att man kan få fram ytterligare dofter, smaker och karaktärer. Ett annat tips är att dricka vatten mellan varje prov, dels för att neutralisera smaklökarna lite grand och dels för att vara klar i huvudet både under själva provningen samt efteråt.

 

Vad kostar det?

Varje provning är helt anpassad till Ditt önskemål, därför är det omöjligt att säga vad just Din provning kommer att kosta. Normalt sett brukar kostnaden ligga på mellan 250 - 400 kronor per person. Detta beroende på antalet deltagare, vilken typ av whisky man provar osv.

 

Var hålls provningen?

Jag bor i Åmål, så naturligt område är västra delen av Sverige, men naturligtvis åker jag längre om så önskas.

 

Du som är intresserad av en provning är välkommen att ta kontakt.

 

Copyright © All Rights Reserved